Мрежа

авторска рубрика на Ангел Игов, съвместно с радио „NET“ (106,9)

Литературен клуб | Мрежа | страницата на автора

 

ЗИГ ХАЙЛ, ФОРУМЦИ! ЗИГ ХАЙЛ, НАРОДЕ!

 

 

Ангел Игов

 

         Навярно вече ставам леко банален с тези коментари за фашизоидните настроения в България, ама какво да правя като вестниците всяка седмица ми дават повод тъкмо за такива наблюдения. В четвъртъчния брой на „Сега“ имаше една статия, озаглавена „Всеки десети ром в гетата - с ново жилище“. Нов план да се строят жилища за най-закъсалите роми, които после да им се отдават под минимален наем.
         Имам навика да чета вестник „Сега“ в Интернет, за да следя и форума, но вече започва да ми се струва, че това е своеобразна форма на мазохизъм. Под статията имаше 252 мнения - и почти без изключения бяха такива, че да ти се изправи косата. Аз дори няма да си дам труда да коментирам много-много - коментарът е излишен. Просто ще ви прочета най-впечатляващите от тях.
         Потребителят „Ами сега“ пише:
         Е т`ва е върхът! Значи един българин може се блъска и мизерува цял живот ако иска да си купи жилище. Отделно да плаща безумни данъци и осигуровки... И всичко това, за да може циганинът, който няма един честно изработен 8-часов работен ден; не си плаща тока и водата и парното; не е платил един лев данък през живота си... да има безплатно образование за децата си, безплатно здравеопазване, ежемесечна помощ... че и ново безплатно жилище. Ашкосум!!! (Каквото и да значи това).
         Потребителят „Пепуна“ вече направо изпада в пароксизъм:
         Накрая наистина ще си купя автомат, имам връзки в Казанлък и ще стрелям ли стрелям... Ама по всичките цигани ще стрелям, излизам нощно време и ги подпалвам. Ако тръгнат да бягат ще стрелям, стрелям... а ако ми свършат мунициите и нямам пари за нови ще си продам апартамента и пак ще стрелям стрелям.
         И ако това мнение е очевидно плод на не особено развит, но подобаващо афектиран мозък, следващото е по-стряскащо. Защото афектът е канализиран. Много хора, като се ядосат, започват да разправят, че ще стрелят. Но не всеки се сеща за онова, което предлага потребителят „Просвета“:
         До кога ще търпим да ни ограбват!!! До кога ще има геноцид на българите в България!!! Откъде на къде ще плащат кефа на мързелите, да се чукат и да си отглеждат копе**тата с нашите пари!!
         Предлагам промяна в Избирателния закон в следния смисъл: Да се ограничат избирателните права на хората, които под някъква форма (и размер) са получавали социални помощи от държавата. Обосновка: Хора, които не съумяват да се грижат за себе си, едва ли ще могат да бъдат адекватни избиратели. Не е справедливо с държавни пари да се насърчават безделници и търтеи, които на всичко отгоре ще имат решаващ глас да определят бъдещето на останалите.

         Зиг хайл, форумци! Зиг хайл, народе! И понеже обещах да не коментирам, вместо това ще прочета мнението на потребителя „Руританец“. Струва ми се, че е достатъчно красноречиво. Направо ме хвана яд, че не съм го написал аз:
         Като гледам почти всички участници тук как си представят нещата, и се очертава следната картинка: в България циганите по цял ден лежат на припек, нагъват френски сирена и смучат шампанско - и всичко това на гърба на честния, почтен, трудолюбив българин, който съвестно бачка, плаща си данъците до стотинка, никога не си хвърля фаса на улицата, че даже и снега пред блока си чисти...
         Тук изобщо няма смисъл да се коментира... Драги форумци, на вас ви трябва един фюрер да ви изведе на улицата, за да горите колиби и да бесите цигани. Само първо се изкъпете и си изперете гащите, че иначе като ви паднат - срам...

 

 

 

 

19.02.2005 г.

 

 

 

---

 

 

* Текстът е четен в предаването на автора „Всяка събота“ по Радио „NET“ (106,9) в събота от 11:00 ч.

Електронна публикация на 19.02.2005 г.
©
1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]